Hur vi arbetar

Innan
Redan när vi är och tittar på jobbet måste vi har klart för oss hur vi ska bygga upp badrummet och i vilken ordning vi ska göra saker… Det brukar ta ungefär 2 till 3 veckor att renovera ett badrum, från rivning till återmontage. I nio fall av tio lägger vi upp arbetet så här vid ett standardbadrum på 4 m².

Rivning, dag 1
Vi börjar med att ta ut all inredning och sen går vi lös på väggar och golv. Tar bort väggbeklädnaden som brukar vara plastmatta, våtrumstapet eller kakel. Rörmokaren tar bort toalett, handfat och vi tar bort alla utanpåliggande rör, duschväggar m.m. och till sist tar vi bort golvbeklädnaden vilket brukar vara plastmatta eller klinker. Sedan river vi ner ev. gipsskivor och annat skivmaterial för att kunna komplettera med nya väggreglar. I vissa fall river vi ner gipset på alla väggarna bara för att gipset är gammalt och slut.

Uppbyggnad, dag 2 – 4

Om avloppen ska bytas eller flyttas gör vi det nu. Golvbrunnar byter vi dock alltid! Beroende på om badrummet finns i en villa med träbjälklag eller om den finns i ett flerfamiljshus med betongstomme så gör man på lite olika sätt. Betongväggarna avjämnas och eventuella lutningar, bulor, ingröpningar slätas till. När det handlar om träbjälklag så sätter vi reglar med cc 45 (centrum till centrum) ännu bättre om man kan sätta cc 30 mellanrum för att det ska bli stadigt och att väggen ska hålla. Efter att reglarna är på plats sätter vi upp gipsskivor och plyfa.

Plyfa används på dom väggarna där inredning och dylikt ska hänga såsom handfat och spegelskåp, handukstorkar osv för att slippa vara rädd för att tyngre inredning faller ner. Efter att alla skivor är uppe avjämnas alla skarvarna mellan skivorna. Golv/väggvinkeln fylls igen med en avjämningsmassa så att flytfixet inte rinner ut i bjälklaget. Golvet sopas rent och primas inför värmegolvsläggning och flytspackling

Ett tips: I våtrumszon 1 som exempel i en dusch 1 m ut åt båda hållen kan man med fördel sätta upp våtrumsgips för bättre skydd mot mögel (dock inget krav i dag).

Taket brukar vi nästan alltid minst tvätta och måla då det ser grådaskigt ut när det nya kaklet är på plats, annars monteras ett nytt regelverk ca 10 cm under befintligt tak med nya vita färdigbehandlade skivor på, man döljer kabeldragning till nya spottar i ett nytt tak.

Värmegolv, dag 5
Läggning av antingen el eller vattenburen värme, vatten sköter rörmokaren och elvärmegolv lägger elektrikern.

Flytning, dag 5
Fiberarmerad flytspackel av golvet med korrekt lutning mot golvbrunnar, (brukar vara max 3 cm som det bygger) Om golvet är av trä (22 mm spån) läggs en armeringsmatta innan flytningen för stabiliteten.

Fuktspärr, dag 6
Uppsättning av en komplett ångspärr (duk).

Info: Utrymmen som inte har brunn, t ex en gästtoalett, ska det vara minst vara en fuktspärr (duk eller gummi) med ett uppvik på 5 cm för skydda golvet mot fukt.

Viktig information: Det får inte komma upp vattenledningsrör med tryckvatten ur golvet, dessa rör måste flyttas och komma ut ur väggen pga. risk för vattenskador enligt nya branschregler från ”Säker vatten”

Kakling, dag 7 – 9
Väggarna kaklas och det sätts klinker på golvet.

Fogning, dag 10
Väggarna och golvet fogas.

Efterarbete, dag 11 – 12
Dörr och fönsterfoder monteras, acrylfog och siliconfog appliceras och inredning monteras, duschhörna/duschdörrar monteras, toalettstol och komod monteras av rörmokaren samtidigt som alla rören kopplas ihop. Elektrikern sätter in nya lampknappar, lampor ev spotlights och kopplar in värmegolvet.

Sen är det bara att njuta av ert nya fina badrum! 🙂